Connecting buyers and sellers seamlessly, iklan2u.my offers a user-friendly interface to post and explore a diverse range of classified ads.
Best seller

Panduan Permohonan dan Kemasukan UPU Online 2023-2024

Deal Score0
Deal Score0

Panduan Permohonan dan Kemasukan UPU Online 2023-2024

Selamat datang ke panduan utama untuk UPU Online 2023-2024! Sekiranya anda seorang pelajar Malaysia yang baru sahaja menamatkan Sijil Pelajaran Malaysia ( SPM ) atau Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia ( STPM ), artikel ini adalah sumber anda untuk maklumat mengenai cara memohon kemasukan ke Universiti Awam ( UA ), Politeknik, Kolej Komuniti, dan ILKA. Kami akan berkongsi mengenai proses permohonan, syarat kemasukan, tarikh penting, dan cara memeriksa status permohonan anda.

Permohonan Dalam Talian UPU

Kementerian Pengajian Tinggi ( KPT ) telah mengumumkan tarikh penting untuk kemasukan UA, Politeknik, Kolej Komuniti, dan ILKA untuk sesi akademik 2023/2024. Berikut adalah perinciannya:

7 Februari 2023, 12:00 malam:
Permohonan dibuka

28 Mac 2023, 5:00 petang:
Tarikh akhir permohonan untuk SPM, STPM, dan graduan yang setaraf dengannya

Untuk memohon kemasukan, kunjungi Portal UPU rasmi di upu.mohe.gov.my. Bayaran permohonan ID yang unik untuk sesi akademik 2023/2024 akan dilindungi sepenuhnya oleh kerajaan. Penting untuk  anda perlu menekan butang “sah dan hantar” untuk menghantar permohonan dalam talian anda dengan jayanya.

Permohonan UPU Fasa 2 untuk Graduan SPM / STPM

Sekiranya anda terlepas fasa aplikasi pertama, jangan risau! UPU telah mengumumkan fasa kedua untuk SPM / STPM atau graduan yang setaraf dengannya. Tempoh permohonan adalah seperti berikut:

Permohonan Dibuka:
15 Mei 2023, 12:00 malam

Penutupan Permohonan:
9 Jun 2023 ( dilanjutkan sehingga 13 Jun 2023, 5:00 petang )

Fasa kedua ini terbuka untuk lulusan SPM, STPM, Matrikulasi, Asasi, dan STAM yang belum mengemukakan permohonan mereka. Untuk graduan Diploma atau setaraf, permohonan hanya dibuka untuk muat naik dokumen dan hasil akademik. STPM atau graduan yang setara boleh memohon program yang tidak memerlukan wawancara atau peperiksaan kelayakan. Diploma atau graduan yang setara diingatkan untuk memuat naik dokumen yang diperlukan semasa mengemukakan permohonan baru.

Keperluan Pemeriksaan untuk Temu Bual dan Peperiksaan

Keperluan saringan untuk temu ramah dan peperiksaan berbeza-beza bergantung pada sama ada anda lulusan SPM atau STPM. Mari lihat:

Graduan SPM

Proses permohonan graduan SPM yang layak masuk terdiri daripada dua peringkat:

Panggilan Temu Bual ) untuk UPU
Calon yang telah memilih program yang ditandai dengan “#” semasa permohonan mereka akan terlibat dalam pemeriksaan wawancara UPU. Panggilan temu ramah untuk UPU akan tersedia pada 8 Mei 2023, jam 12:00 malam.

Status permohonan untuk panggilan temu ramah boleh diperiksa melalui laman web rasmi universiti masing-masing atau melalui aplikasi mudah alih UPUPocket 2.0.

a ) Hasil Permohonan
Hasil permohonan akan diumumkan dari 7 Julai 2023, 12:00 malam hingga 16 Julai 2023, 5:00 petang. Calon yang berjaya diminta untuk mengesahkan penerimaan tawaran mereka dalam jangka masa yang ditentukan. Penting untuk diperhatikan bahawa tempat yang ditawarkan adalah muktamad, dan sebarang permintaan untuk pemindahan tidak akan dibenarkan.

b ) Rayuan UPU
Sekiranya anda tidak menerima tawaran dari UA, Politeknik, Kolej Komuniti, atau ILKA, anda boleh mengemukakan rayuan. Rayuan UPUOnline dibuka dari Julai 2023, 12:00 malam hingga Julai 2023, 5:00 petang. Rayuan UA dapat dibuat melalui portal UPUOnline Rayuan di upu.mohe.gov.my, sementara rayuan untuk Politeknik Premier, Politeknik Konvensional / METrO, Kolej Komuniti, dan ILKA dapat diajukan terus ke agensi masing-masing.

c ) Hasil Rayuan UPU
Pengumuman rayuan pertama akan dibuat pada bulan Ogos 2023, jam 12:00 malam. Tempoh rayuan untuk menerima tawaran akan diumumkan. Proses pemilihan rayuan adalah berdasarkan pengisian kekosongan dalam program masing-masing di UA, Politeknik, Kolej Komuniti, dan ILKA setelah pendaftaran pelajar baru.

d ) Pendaftaran Pelajar Baru
Proses pendaftaran pelajar baru di 17 UA akan bermula pada tarikh yang ditentukan ( untuk dikemas kini ).

Graduan STPM

Bagi graduan STPM atau setaraf, proses penyaringan adalah seperti berikut:

Pemeriksaan Temu Bual UPU )
Panggilan temu ramah dan peperiksaan untuk UPU akan tersedia pada bulan Mei 2023. Pemeriksaan wawancara UPU berlaku untuk program MEdSI Ujian dan wawancara Pendidikan untuk graduan STPM.

Status temu ramah boleh diperiksa melalui laman web rasmi universiti masing-masing atau aplikasi mudah alih UPUPocket 2.0.

a ) Hasil Permohonan
Hasil permohonan graduan STPM akan diumumkan mulai September 2023 ( 12:00 pm ) hingga Oktober 2023 ( 5:00 pm ). Calon boleh menyemak tawaran kemasukan mereka melalui laman web rasmi universiti masing-masing atau aplikasi mudah alih UPUPocket 2.0.

b ) Rayuan UPU
Lulusan STPM yang tidak menerima sebarang tawaran dari UA boleh mengemukakan rayuan melalui portal UPU mulai September 2023 ( 12:00 pm ) hingga Oktober 2023 ( 5:00 pm ).

c ) Hasil Rayuan UPU
Hasil rayuan UPU untuk graduan STPM akan diumumkan dalam dua fasa: Fasa 1 pada Oktober 2023 ( 12:00 pm ) hingga Oktober 2023 ( 5:00 pm ), dan Fasa 2 akan dikemas kini.

d ) Pendaftaran Pelajar Baru
Tarikh pendaftaran pelajar baru akan dikemas kini dengan sewajarnya.

Muat turun UPUPocket 2.0

Adakah anda mencari cara yang mudah untuk terus dikemas kini mengenai status aplikasi UPU anda dan maklumat penting lain? Tidak nampak lagi! Anda boleh memuat turun aplikasi mudah alih UPUPocket 2.0, tersedia di Android ( Google Play ) dan Apple ( App Store ), untuk mengakses pelbagai ciri dan perkhidmatan:

i ) Pemeriksaan Status Aplikasi
Dengan UPUPocket 2.0, anda dapat dengan mudah memeriksa status aplikasi, status kelayakan, dan hasil permohonan dan rayuan anda.

ii ) e-Panduan
E-Panduan memberikan maklumat yang komprehensif mengenai syarat kemasukan untuk universiti awam, TVET, dan Institut Latihan Kemahiran Awam ( ILKA ).

iii ) Kalendar Akademik
Tetap dimaklumkan mengenai tarikh dan tarikh akhir penting yang berkaitan dengan proses permohonan UPUonline melalui ciri Kalendar Akademik.

iv ) Maklum Balas dan Aduan
Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau maklum balas mengenai status aplikasi anda, anda boleh menghubungi pentadbiran UPU melalui fitur “Maklum Balas dan Aduan” dalam aplikasi.

v ) Maklumat Perhubungan UA
Untuk pertanyaan lebih lanjut mengenai program yang ditawarkan, anda boleh mendapatkan maklumat hubungan universiti masing-masing dalam aplikasi.

Memeriksa Status Aplikasi melalui SMS

Untuk memeriksa status aplikasi UPU anda melalui SMS, ikuti langkah mudah berikut:

Taip “hasil upu ( ruang ) nombor IC” ( mis., Hasil upu 123456789012 ) dalam SMS.Hantar SMS ke 15888.

Sebab Penolakan Permohonan UPU

Menurut laman Facebook UPU rasmi, terdapat beberapa sebab mengapa sebilangan pemohon mungkin tidak menerima tawaran dari UA:

#Gagal menekan butang “sah dan hantar” untuk menghantar permohonan dalam talian dengan jayanya.#Tidak memenuhi syarat yang ditentukan.#Memohon program di luar bidang pengajian mereka.#Gagal temu ramah atau peperiksaan kelayakan.#Markah merit rendah.#Tidak dipilih oleh universiti kerana tempat terhad dan persaingan tinggi.

Proses Pemilihan Pelajar UPU

Proses pemilihan pelajar untuk SPM dan STPM atau graduan yang setara mengikuti prosedur sistematik berdasarkan skor prestasi. Aplikasi diperingkat dari skor merit tertinggi hingga terendah. Proses ini memastikan keadilan dan ketelusan dalam proses kemasukan.

Sumber Tambahan

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh merujuk kepada sumber berikut:

Portal Rasmi UPU:
upu.mohe.gov.my

Halaman Facebook Rasmi Pengurusan Kemasukan Pelajar Bahagia:
JPT BPKP

Talian Bantuan UPU: 03-8684 2363 ( Waktu bekerja: 8:00 pagi hingga 5:00 petang )

Sistem Maklum Balas UPU: Terdapat di portal UPU rasmi untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan aplikasi.

Itu sahaja untuk panduan komprehensif kami ke UPU Online 2023-2024! Kami berharap maklumat ini dapat membantu anda berjaya memohon kemasukan ke program UA, Politeknik, Kolej Komuniti, atau ILKA yang anda mahukan. Semoga berjaya dengan permohonan anda dan semoga anda mencapai matlamat pendidikan anda!

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

iklan2u
Logo
Register New Account
Reset Password