Connecting buyers and sellers seamlessly, iklan2u.my offers a user-friendly interface to post and explore a diverse range of classified ads.
Editor choice

Resepi Pisang Tanduk Sira

Resepi Pisang Tanduk Sira

Selamat datang ke blog kami! Hari ini, kami ingin berkongsi resepi yang sangat popular di kalangan peminat makanan tempatan iaitu Pisang Tanduk Sira. Pisang Tanduk Sira adalah hidangan yang lazat dan menyelerakan yang sering dijumpai di gerai-gerai makanan jalanan di seluruh Malaysia. Mari kita lihat bagaimana cara untuk menyediakannya di rumah.

Bahan-bahan:

 • Pisang tanduk (pilih yang masak tetapi masih sedikit keras)
 • Gula merah secukupnya
 • Air secukupnya
 • Sedikit garam
 • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

 1. Langkah pertama, kita perlu menyediakan gula merah sirap. Untuk ini, masukkan gula merah ke dalam periuk bersama sedikit air. Panaskan di atas api sederhana dan biarkan gula merah larut sepenuhnya, diiringi dengan sesekali mengacau. Tambahkan sedikit garam untuk menyeimbangkan rasa manis.
 2. Sementara menunggu gula merah larut, kita boleh mula memproses pisang tanduk. Kupas kulit pisang dan potong sesuai dengan keinginan anda. Anda boleh memotongnya menjadi kepingan atau memotongnya menjadi dua hingga tiga bahagian bergantung kepada saiz pisang.
 3. Selepas gula merah larut sepenuhnya dan memperoleh kepekatan sirap yang sesuai, masukkan potongan pisang tanduk ke dalam periuk. Pastikan semua potongan pisang diselaputi dengan gula merah sirap.
 4. Biarkan pisang mendidih dalam gula merah sirap selama beberapa minit. Pastikan pisang cukup masak dan empuk tetapi tidak terlalu lembut.
 5. Apabila pisang telah masak, angkat dari periuk dan toskan.
 6. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng pisang tanduk yang telah disalut dengan gula merah sirap tadi sehingga kuning keperangan.
 7. Angkat pisang dari minyak panas dan toskan di atas tisu dapur untuk menyerap lebihan minyak.
 8. Pisang Tanduk Sira anda sudah siap untuk dihidangkan! Anda boleh menyajikannya sebagai pencuci mulut atau hidangan penutup.

Sekian resepi Pisang Tanduk Sira dari kami. Sederhana, cepat, dan pastinya menyelerakan! Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

iklan2u
Logo
Register New Account
Reset Password