Connecting buyers and sellers seamlessly, iklan2u.my offers a user-friendly interface to post and explore a diverse range of classified ads.
Editor choice

Pertuduhan Terhadap Ibu Bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin Menurut AKTA Kanak-kanak 2001

Pertuduhan Terhadap Ibu Bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin Menurut AKTA Kanak-kanak 2001

Hari ini, di Mahkamah Sesyen, sebuah perkara yang menjadi tumpuan adalah pertuduhan yang dikenakan ke atas ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin, berdasarkan Akta Kanak-Kanak (AKK) 2001, dan bukan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan. Peguam yang mewakili ibu bapa kanak-kanak autisme ini, Mahmud Jumaat, menjelaskan bahawa pertuduhan hanya melibatkan pengabaian, bukannya penjenayah Seksyen 302 Kanun Keseksaan (bunuh).

Mahmud Jumaat menyatakan, “Ini mungkin berdasarkan bukti yang ada dan berdasarkan keterangan saksi yang dipanggil (polis). Berikutan itu, pihak pendakwaan hari ini membuat keputusan untuk hanya menuduh kedua-duanya mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001.” Dia menegaskan bahawa spekulasi tentang kemungkinan tuduhan bunuh akan dibuat selepas ini masih menjadi keputusan pihak pendakwaan.

Pertuduhan yang dikemukakan adalah di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001, yang, jika sabit kesalahan, memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak melebihi 20 tahun atau kedua-duanya.

Zaim Ikhwan Zahari dan Ismanira Abdul Manaf, ibu bapa Zayn Rayyan, masing-masing berusia 29 tahun, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan pengabaian ini. Mereka didakwa kerana disyaki mengabaikan anak mereka, menyebabkan kecederaan fizikal, seperti yang dilaporkan pada Disember tahun lalu.

Walaupun pada awalnya disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, peguam yang mewakili Zaim Ikhwan, Fahmi Abd Moin, menjelaskan bahawa pertuduhan akhir adalah berdasarkan AKK 2001. Walau bagaimanapun, siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan tidak akan terhenti, dengan polis bertekad untuk mencari pelaku sebenar.

Mengenai pertuduhan terhadap anak guam mereka, Fahmi menyatakan bahawa mereka belum menerima dokumen butiran lanjut daripada pihak pendakwaan. Butirannya mungkin akan diberikan semasa sebutan semula kes nanti.

Walaupun ada spekulasi mengenai kemungkinan tuduhan membunuh terhadap anak guam mereka, Fahmi menegaskan bahawa perkara tersebut masih bergantung kepada siasatan lanjut polis.

Dalam perkembangan lain, ibu bapa Zayn Rayyan telah membayar wang jaminan sebanyak RM20,000 di Mahkamah Sesyen. Mereka kemudian meninggalkan mahkamah dengan menggunakan kereta Perodua Myvi berwarna putih.

Kes ini masih dalam proses perundangan, dengan harapan akan terdapat keadilan bagi semua pihak yang terlibat. Semua pihak menanti perkembangan lanjut dari siasatan dan proses mahkamah yang akan datang.

SUMBER BERITA HARIAN 13/6/2024 – KHAMIS

Tags:

iklan2u
Logo
Register New Account
Reset Password