Connecting buyers and sellers seamlessly, iklan2u.my offers a user-friendly interface to post and explore a diverse range of classified ads.
Editor choice

Masa Depan Pelajar Gagal SPM: Alternatif dan Peluang

Masa Depan Pelajar Gagal SPM: Alternatif dan Peluang

KUALA LUMPUR: Lebih 280,000 calon yang gagal dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau hanya lulus tanpa kredit dalam mana-mana mata pelajaran perlu diberi perhatian serius. Ini lebih penting berbanding isu kuota Bumiputera di pusat matrikulasi, menurut Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA), Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Jumlah calon gagal SPM ini tidak termasuk 10,160 calon yang tidak hadir SPM dan purata lebih 30,000 murid setahun yang tidak mendaftar untuk mengambil peperiksaan tersebut.

Ramai yang risau dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, bahawa semua lepasan SPM dengan 10A layak masuk Matrikulasi tanpa mengira kaum. Namun, Dr Asyraf menegaskan bahawa kuota Bumiputera di Pusat Matrikulasi tetap kekal terjamin.

Isu Utama: Calon Gagal SPM

“Apa yang patut dirisaukan adalah lebih 280,000 calon yang gagal SPM atau hanya lulus tanpa kredit. Mereka ini yang tercicir dan tidak layak masuk matrikulasi,” kata Dr Asyraf melalui Facebooknya.

Perdana Menteri menegaskan bahawa kuota Bumiputera akan terus dipertahan biarpun kerajaan mengumumkan keputusan memberi jaminan tempat di matrikulasi kepada calon cemerlang SPM tanpa mengira kaum atau latar belakang. Kuota ini termaktub dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan yang melindungi kedudukan istimewa orang Melayu serta kaum Bumiputera di Sabah dan Sarawak.

Alternatif Melalui TVET

Dr Asyraf menyarankan Pendidikan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) sebagai solusi bagi lepasan SPM yang gagal dan tidak mendapat tempat di Pusat Matrikulasi.

Dasar TVET Negara diwujudkan dengan Majlis TVET Negara yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi. Majlis ini menyelaras 1,345 institusi TVET di bawah 12 kementerian yang menawarkan lebih 4,000 bidang kemahiran dengan peluang penempatan untuk lebih 250,000 pelajar.

MARA sendiri mempunyai 270 institusi TVET, termasuk GiatMARA, Institut Kemahiran MARA (IKM), Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM), dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL).

Pengiktirafan dan Peluang Kerjaya

Negara kini mengiktiraf TVET sebagai aliran pendidikan perdana yang tidak lagi memerlukan SPM sebagai syarat minimum untuk bekerja. Dengan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3, pelajar boleh menyambung pengajian di peringkat diploma. Manakala, SKM Tahap 4 membolehkan pelajar terus menyambung pengajian ke ijazah sarjana muda tanpa perlu mengambil SPM.

Peluang ini memberikan harapan baru kepada pelajar yang gagal SPM dan membuka jalan ke arah masa depan yang lebih cerah melalui pendidikan dan latihan kemahiran.

SUMBER : BERITA HARIAN 1/7/2024

Tags:

iklan2u
Logo
Register New Account
Reset Password