Connecting buyers and sellers seamlessly, iklan2u.my offers a user-friendly interface to post and explore a diverse range of classified ads.
Editor choice

Kisah Kejayaan Hayati Yaakob dalam Dunia Pembuatan Kek dan Biskut

Kisah Kejayaan Hayati Yaakob dalam Dunia Pembuatan Kek dan Biskut

Kisah Kejayaan Hayati Yaakob dalam Dunia Pembuatan Kek dan Biskut – Hidup umpama roda, kadang kita berada di atas, kadang di bawah. Namun, bagi seorang ibu tunggal, Hayati Yaakob, 45, kesulitan bukanlah alasan untuk menyerah. Selepas ditinggalkan suami pada tahun 2017, Hayati bangkit dari kesedihan dan memulai perjalanan baru dengan menggalas tanggungjawab membesarkan tiga anaknya yang berusia antara 12 hingga 21 tahun.

Dari Suri Rumah ke Pengusaha Kek dan Biskut

Sebelum bercerai, Hayati hanya seorang suri rumah. Namun, selepas perceraian, dia terpaksa mencari jalan untuk menyara keluarganya. Berbekalkan minat yang mendalam dalam bidang pastri, Hayati mula belajar cara membuat kek dan biskut secara dalam talian. Tidak cukup dengan itu, dia juga mengikuti kursus-kursus yang dianjurkan oleh Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR), baik yang berbayar mahupun percuma.

“Segala-galanya tak mudah, saya perlu bangkit dan mengubah nasib. Dengan minat mendalam dalam bidang pastri, saya belajar cara membuat kuih secara dalam talian. Kemudian, saya sertai kursus berbayar dan percuma anjuran KESEDAR yang banyak membantu usahawan sepertinya,” kata Hayati.

Kejayaan Melalui Kegigihan dan Usaha

Perjalanan Hayati dalam dunia pembuatan kek dan biskut tidak sia-sia. Setelah tujuh tahun, hasil air tangannya kini menjadi pilihan ramai pelanggan, bukan hanya di daerah Gua Musang, tetapi juga di Kota Bharu, Kelantan, dan Kuala Lipis, Pahang. Setiap minggu, dua kali Hayati mengadun dan menyiapkan kira-kira 300 biji kek keju pelbagai perisa untuk dijual.

“Seminggu dua kali saya mengadun menyiapkan kira-kira 300 biji kek keju pelbagai perisa untuk dijual kepada pelanggan di daerah ini dan dihantar kepada ejen di Kuala Lipis,” katanya.

Dari Usaha Kecil ke Pencapaian Besar

Keberanian Hayati untuk memulai dari bawah telah membuahkan hasil. Kini, perniagaannya hampir mencecah tujuh tahun. Pendapatan dari perniagaannya juga membolehkan Hayati membeli kenderaan sendiri dan menunaikan umrah pada tahun lalu.

“Insya-Allah saya juga kini dalam usaha membuka bengkel bersebelahan rumah untuk memudahkan kerja membuat kek dan biskut. Selain kek keju saya juga membuat kek coklat dan Kek Lapis Sarawak. Semuanya bermula dengan minat dan kini menjadi sumber pendapatan saya untuk menyara keluarga termasuk ibu Zainun Hamat, 71 tahun,” tambahnya.

Pesan kepada Ibu Tunggal Lain

Sebagai seorang ibu tunggal yang berjaya, Hayati berpesan kepada ibu tunggal lain agar tidak terus bersedih dan berusaha demi masa depan anak-anak. Menurutnya, banyak agensi kerajaan yang menyediakan bantuan seperti modal atau kursus percuma kepada usahawan, terutama golongan ibu tunggal dan asnaf.

“Kepada ibu tunggal lain, jangan terus bersedih dan bangkit demi masa depan anak-anak. Anda juga boleh berjaya jika berani keluar daripada kehidupan lama dan berusaha untuk berjaya. Sekarang banyak agensi kerajaan yang menyediakan bantuan seperti modal atau kursus percuma kepada usahawan terutama golongan ibu tunggal dan asnaf,” katanya.

Kesimpulan

Kisah Hayati Yaakob adalah contoh bagaimana kegigihan dan semangat tidak pernah padam meskipun diuji dengan pelbagai rintangan. Dari seorang suri rumah, Hayati berubah menjadi pengusaha kek dan biskut yang berjaya, membuktikan bahwa dengan tekad yang kuat, sesiapa pun boleh mengubah nasib mereka.

iklan2u
Logo
Register New Account
Reset Password