Connecting buyers and sellers seamlessly, iklan2u.my offers a user-friendly interface to post and explore a diverse range of classified ads.
Editor choice

Keindahan dan Kepelbagaian Kupu-Kupu di Borneo

Keindahan dan Kepelbagaian Kupu-Kupu di Borneo

Lebih 960 spesies kupu-kupu telah ditemui di Borneo, dan daripada jumlah tersebut, 81 spesies adalah endemik. Ini menunjukkan betapa kaya dan uniknya biodiversiti di pulau ini. Timbalan Ketua Konservator (Penyelidikan dan Pembangunan), Dr. Arthur YC Chung, menekankan bahawa keindahan alam semula jadi di Borneo, dengan 15 jenis hutan yang berbeza, terutamanya hutan gunung, menyediakan habitat ideal bagi kupu-kupu tropika untuk berkembang.

Dalam ucapannya semasa pelancaran buku bertajuk “A Guide to Butterflies of Borneo”, Dr. Chung menjelaskan bahawa Borneo mempunyai hutan gunung seperti Gunung Kinabalu, Banjaran Crocker, dan Gunung Trusmadi, serta hutan dipterokarpa campuran, dipterokarpa bukit dan tanah rendah yang kaya dengan biodiversiti. Ini semua menjadi rumah kepada pelbagai spesies kupu-kupu yang menakjubkan.

Buku “A Guide to Butterflies of Borneo” dilancarkan oleh Presiden The Singapore Gardening Society, Tan Jiew Hoe, dengan kehadiran Ketua Konservator Hutan Sabah, Datuk Frederick Kugan, dan Pengarah Natural History Publication (Borneo), Chan Hin Ching. Dr. Chung, sebagai penulis utama buku tersebut, menyatakan kegembiraannya kerana selepas lima tahun menunggu, buku tersebut akhirnya diterbitkan. Buku ini memaparkan gambaran kepelbagaian dan keindahan kupu-kupu di Borneo, sebuah pencapaian yang sangat dinanti-nantikan dalam komuniti penyelidik dan peminat alam semula jadi.

Antara spesies yang ditonjolkan dalam buku tersebut adalah kupu-kupu bersayap burung Rajah Brooke (Trogonoptera brookiana), yang merupakan kupu-kupu kebangsaan Malaysia. Spesies ini pertama kali ditemui oleh Sir Alfred Russel Wallace dan dinamakan sempena James Brooke, Raja Putih Sarawak dari 1841 hingga 1868. Selain itu, kupu-kupu sayap burung Kinabalu (Troides andromache) juga dibincangkan. Spesies ini diisytiharkan sebagai kupu-kupu negeri Sabah oleh Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri pada Oktober tahun lalu.

Menurut Tan, buku ini bukan sahaja menawarkan rujukan muktamad untuk meneroka dunia kupu-kupu Borneo yang mempesonakan, tetapi juga menjadi mercu tanda pengetahuan, menerangi keindahan dan kepelbagaian serangga bersayap ini. “Buku ini bukan sahaja membongkar misteri kupu-kupu, tetapi juga menghargai peranan penting serangga itu dalam ekosistem,” katanya.

Buku setebal 436 halaman ini, berharga antara RM180 hingga RM200, memuatkan gambar berwarna 158 spesies kupu-kupu yang memukau dengan tiga subspesies. Ia bertujuan meningkatkan kesedaran dan meraikan kepelbagaian kupu-kupu tropika daripada spesimen eksotik yang besar kepada yang biasa dijumpai di Borneo. Melalui penerbitan buku ini, diharapkan lebih ramai individu akan terinspirasi untuk menghargai dan melindungi keindahan alam semula jadi Borneo yang menakjubkan.

Sumber : BERNAMA

Tags:

iklan2u
Logo
Register New Account
Reset Password