Another Community Classified Website in Malaysia with Blog and coupon functionality.iklan2u.my is an advertising and classified website in Malaysia with a blog concept and coupon offered.
Best value

20 khasiat manfaat minyak kasturi

Deal Score+1
Deal Score+1

20 khasiat manfaat minyak kasturi

Minyak kasturi, juga dikenal sebagai minyak musk, telah digunakan dalam berbagai aplikasi tradisional dan modern.Berdasarkan kajian yang dibuat oleh ilmuwan Islam terutamanya Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah R.A. dan ahli-ahli perubatan Islam, maka kasturi didapati mempunyai banyak khasiat, antaranya:-

1) Memberi kekuatan pada roh
Haruman adalah santapan roh, manakala kasturi adalah merupakan sewangi-wangi dan sebaik-baik haruman sebagaimana sabda Nabi SAW:
“Sebaik-baik wangian adalah minyak kasturi” (Hadis Riwayat Muslim)
2) Menenangkan Jiwa
3) Mencerdaskan akal dan menyihatkan otak
4) Menghilangkan ketakutan dan kebimbangan
5) Menghilangkan debaran jantung
6) Menghilangkan Sesak Nafas
7) Melegakan Lelah (Asma)
8] Menyedarkan orang yang pengsan
9) Memperkuatkan organ luaran tubuh
10) Memperkuatkan organ dalaman tubuh
11) Menghilangkan rasa gementar
12) Menghilangkan sejuk tubuh
13) Membuang angin yang berlebihan dalam tubuh
14) Menawarkan racun atau bisa-bisa binatang
15) Menghilangkan kesakitan sewaktu kencing
16) menjernihkan mata putih pada mata
17) Berfungsi memelihara kesihatan secara keseluruhan
18] Mencegah wabak penyakit
19) Melanjutkan usia
20) Meredhakan Allah SWT, menyukakan para malaikat dan orang-orang soleh, dan sebaliknya dapat mengusirkan syaitan laknatullah dan kuncu-kuncunya.

Menurut Imam Syafie R.A. bahawa antara perkara yang dapat menguatkan badan jasmani ialah dengan mencium bau-bauan yang harum (spt kasturi).

Namun, penting untuk diingat bahwa manfaat dan penggunaan minyak kasturi dapat bervariasi tergantung pada individu. Sebaiknya konsultasikan dengan ahli aromaterapi atau profesional kesehatan sebelum menggunakan minyak kasturi atau produk yang mengandungi minyak ini.

 

1 Comment
  1. Minyak kasturi pernah digunakan sebagai pengganti musk haiwan; bagaimana ia dihentikan kerana dipercayai mampu menyebabkan sensitif cahaya pada haiwan.

    Ia mempunyai kegunaan masakan. Biji benihnya dicampur kepada kopi; kudup (“musk okra”), daun dan pucuk boleh dimakan sebagai ulam.

    Hampir kesemua bahagian pokok Kasturi digunakan dalam perubatan tradisi dan perubatan sampingan, bukan semua terbukti secara saintifik. Ia diguna luaran bagi merawat kejang akibat penceranaan, kekejang otot, pengaliran darah, dan sakit sendi. Ia juga dianggap racun serangga dan perangsang.

Leave a reply

iklan2u
Logo
Register New Account
Reset Password